Vuonna 1975 hyväksyttiin Yhdysvaltain kongressissa laki, Metric Conversion Act of 1975, joka johtaa lopulta metrisen mittajärjestelmän voittokulkuun tälläkin mantereella. Niin kait sitten.. osa asioista on jo pakotettu metrisiin SI-yksiköihin, mutta kukaan niitä ei ymmärrä.

Kun ostan kaupasta puoligallonaa maitoa, on tilavuus myös ilmoitettu häveliäästi suluissa olevan 1.89 litraa. Elintarvikkeita ja muita tarpeita myydään siis pakkauksissa joissa on molemmat yksiköt, mutta selvästi pakkauskoko on suunniteltu englantilaisia yksiköitä ja tasalukuja silmällä pitäen ja joka samalla hämärtää metristen mieleenpainumista. Kuka voi muistaa paljonko 1.89 litraa olikaan. 

Nesteitä myydään gallonoittain. Painot ilmoitetaan nauloina ja unsseina. Pituudet ja etäisyydet tuumina, jalkoina, jaardeina ja maileina sekä pienet pituudet tuumien osina. Jos ei keskimääräinen paikallinen ymmärrä metrsiä yksiköitä, tuntuu etteivät ymmärrä kyllä omia virityksiään; kuinka monta unssia on naulassa, kuinka monta jaardia on maili, tai tuumaa yksi jalka.

Lunttaamalla muualta voinkin kertoa, että yhdessä mailissa on 1760 jaardia, ja yhdessä jaardissa on 3 jalkaa ja yhdessä jalassa on 12 tuumaa sekä 1/32 tuuma on "melkein" 1 millimetri. Entäs näiden yhdistelmät; paineen yksikkönä yleinen on lb/sqft, naulaa per neliöjalka tai momenttina naulatuuma, naulajalka tai oikein pieni yksikkö unssituuma. Entä nesteunssi, floz, paljon on pintti? Helppoa! Tilavuuksien hahmotuksessa sentään helpotusta tuo muistikuva maitopurkeista, 1 varttigallona, puoligallonaa ja gallona.

Siihen ymmärrykseen olen yhteistuumin naapurin kanssa kuitenkin päässyt, että yksi jaardi on likipitäen yksi metri. Eli kummallakin on nyt jonkinlainen kiinnekohta toistensa käyttämiin mittayksiköihin.