Kävinpä hakemassa tänään ajokortin itselleni. Marylandin osavaltion ajokortit myöntää paikallinen ajoneuvohallinto, Maryland Vehicle Administration, MVA Yleensä MVA:n toimistot ovat tupaten täynnä ihmisiä hoitamassa rekisteröinti, ajokortti ym. asioita ja jonotus on taattua. Kumma miten viiden miljoonan ihmisen asiat saavat nuo paikat aivan tukkoon vaikka toimistoja on lienee kymmeniä. Johtunee varmaan osaksi siitä, että ajokortti täytyy uusia viiden vuoden välein ja rekisterikilvet vuoden tai kahden välien.

Tänään kävi ilmeisesti tuuri kun menin heti aamupäivästä ja jonotusnumeroakaan ei tarvinnut jonottaa (vertaa Kaarinan kokemuksiin ). Pääsin heti esittelemään dokumenttejani virkailijalle. Hänelle esittelin seuraavat paperit:
- suomalainen ajokortti + USA-liite
- passi viisumeineen
- sähkö- ja vakuutuslasku osoitteen toteen näyttämiseksi
- todistus osallistumisesta alkoholi- ja huumevalistukseen (joka käytännössä oli $35 ja viiden minuutin tenttitilaisuus aikaisemmin tällä viikolla)

Kun dokumentit oli saatua tutkailtua ja skannattua pääsi suorittamaan tietokoetta. Tähän olisi pitänyt opiskella Maryland Driver's Handbook , jota joskus selailinkin WC-lehtenä. Kokeen kysymykset olivat aivan älyttömän helppoja ja joihin piti vastata oikein 17:sta 20:stä. Tietokokeen läpäisyn jälkeen pääsikin sitten ajokokeseen omalla autolla, joka sekin oli aivan naurettava. Ajokokeen aluksi valvoja tarkastaa auton, kenties tarkistaakseen uskaltaako nousta kyytiin. Tämä tarkastaja aluksi väitti, että meidän väliaikaiset paperikilvet ovat umpeutuneet vaikka ovat voimassa joulukuun 28. päivään saakka. Pyysin sitten katsomaan tarkemmin ja johan valvojakin näki lopulta oikein. Mikähän lie jään kokeilu kepillä sekin oli? Aina koitetaan narauttaa jostain!

1106176.jpg

Itse kokeessa oli parkkipaikalle rakennetulla testiradalla hiukan suoraan ajoa, kääntymistä, peruuttamista, taskupysäköinti, auton ympärikääntö ja se oli siinä. Kaikki onnistui hirvittävän hyvin Volvo 240:llä, joka tuntuu kääntyvän ympäri vaikka postimerkillä ;-) . Kokeen lopuksi allekirjoitus virkailijan plankettin ja pääsinkin sitten uudestaan sisälle luukulle maksamaan koko lystistä $45 ja kuulemaan, että kortti tulee postissa viikon sisään. Suomalaista korttia ei edes taritse antaa sinne säilytykseen, mikä onkin ihan hyvä sillä se näyttää olevan voimassas 2043 asti, mikä aina herättää hilpeyttä ja kateutta täällä päin maailmaa.

Tässäpä sitten tuo varsinainen ajokortti, joka tuli postissa maanantaina 2.12.

1106178.jpg