Tänään onkin Memorial Day, joka vastannee ehkä kaatuneiden muistopäivää Suomessa. Joka tapauksessa se on vapaapäivä useimmissa paikoissa, mutta ei kaikkialla kuten täällä tyyliin kuuluu. Valtion virastot, laitokset, koulut, postit ym. virallisemmat paikat ovat kiinni, mutta kaupat paahtavat täysillä Memorial Day erikoistarjouksin.

Meillä on ollut ulko-ovessa roikkumassa lappu erilaisten rahanruinaajien ja myyntimiesten karkoittamista varten. Yleensä, jos jossakin naapuruston talossa on menossa katto-, keittiö- tai mikätahansa remontti, kiertää remonttiporukan mukana myyntimieslegioona kaikki naapuruston muut talot. Yleensä oveen koputuksen ja avauksen jälkeen tuleva puhe alkaa aina sanoin "Kun meillä tuossa naapurissa on tekeillä remontti X, niin ajattelimme tulla kertomaan myöskin teille erikoistarjouksestamme...", "Aha, tämä tönö on kylläkin vuokralla, joten soittakaa vuokraisännälle..". Tätä ruljanssia olikin turhautumiseen asti, kunnes ripustin oveen seuraavanlaisen lapun:

------------------------------------------------------------------------------

 

Dear salesperson, fundraiser etc.,

We appreciate your effort of trying to earn your living. Though, to save your and our valuable time we can inform you here that:

  • we do not need home improvement of any kind even if the place looks like needing serious help, we will call somebody if we need something done (This is a rental anyway!)

  • we would like to cover the Bay saving efforts from our tax dollars

  • we will form our opinions and views about the existence, meaning of life and universe ourselves, no external help required

However, if you are able to put together your sales/fund raising act in any of these languages:

  • Finnish,

  • Swedish,

  • German,

  • Japanese or

  • Savo

we will kindly listen to you before expelling you out.

------------------------------------------------------------------------------

Eli lyhykäisyydessään siinä kerrotaan, että molemminpuolisen ajansäästön vuoksi on turha yrittää tarjota mitään remonttipalveluita vaikka talo näyttäisi olevan kaatumassa ja että paikallisen luonnonsuojelu hankkeen "Save the Bay" rahoitus tulisi mielestämme kattaa verovaroista ilman kerjuuta sekä maailmankatsomuksellisissa asioissa emme tarvitse ulkopuolista apua. Toisaalta, jos myyntimies tai rahankerääjä osaisi esittää asiansa suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, japaniksi tai savoksi kuuntelemme esityksen mielellämme.

Tämä lappunen onkin toiminut 100% tähän saakka ja yleensä tarvitseekin vain siivota oven väliin jätetyt esitteet ja käyntikortit suoraan roskiin. Koska myyntimiehet vain käyvät kääntymässä ulko-ovella lapun nähtyään. Eräänä päivä kuitenkin oli taasen jätetty oven nuppiin roikkumaan joku keittiöremonttiesite, mutta tämä "ennakkoilmoituslappu" revitty irti ja viety mukana. Mutta ei hätää, tulostamme uuden ja isommalla räntillä ensimmäistä jenkki-savolaista myyntitykkiä odotellessa.