Kesäloma alkoi sitten tänään, ja vierailemme Suomessa 7.7.-17.7. välisenä aikana ja 21.7.-8.8. (tms) me saamme vieraita tänne.

Olempa päässyt käymään saunassa täällä ja ihan virallisessa sellaisessa, nimittäin suurlähetystön saunasassa Washington DC:ssä juhannuksen alla. Sinne oli saapunut noin 10 suomalaista vierasta Tekesin (www.tekes.fi) kutsumana. Kaikki työskentelivät täällä jollain tutkimuksen alalla tähtitieteestä lääketieteeseen ja kyseessä oli mukava verkostoitumis- ja kevyt tiedotustilaisuus tarjoiluineen ja saunoineen. Sauna itsessään oli jännä, se oli kuten perinteinen suomalainen hirsistä tehty mökkisauna, mutta suurlähetystön alakerrassa sisällä.

Valittaminen kannattaa aina ja kannattaa tehdä ajoissa. Meidän jossain ensimmäisissä blogi-merkinnöissä mainitun kaapeli-tv-puhelin-netti-liittymän lasku on kasvanut tasaista tahtia ensimmäisen vuoden jälkeen $90:stä melkein $150:een. Ajattelimme, että jos irtisanotaan edes kaapeli-tv, kun sitä ei oikein kukaan katsele. Ensinnäkin, puhelinpalvelija oli sitkeä kuin mikä ja ei millään olisi halunut tätä palvelua lopettaa kaikenlaisten verukkeiden nojalla, mutta suostui lopulta alentamaan koko höskän hinnan $70:iin per kuukausi. Eli hyvä alennus kuukausihintaan! Kilpailu joka alalla on niin tiukkaa, että kellään ei ole varaa menettää yhtään asiakasta ja niistä pidetään kiinni kynsin hampain, ja toisaalta aika paljon lienee ollut hintaa tuossakin lopulta. Se vain jäi kaivelemaan, ettei tullut tuota yritettyä yhtään aikaisemmin. Toimii kuulemma myös luottokorttilaskuissa ja vastaavissa.

Kova kilpailu kaupan alalla näkyy yhtäältä myös siinä kuinka hyvin ja helposti ostettuja tavaroita palauttaa takaisin kauppaan. Tyypillisesti kun esim. uutta taloa sisustetaan uusilla tekstiileille ostetaan kaupasta kaikki, jotka mielyttää silmää ja kokeilun jälkeen pidetään mieluisin ja palautetaan kauppaan loput. Olen tällä systeemillä mm. "lainannut" puvun takkia kaupasta, silloin kun kaikki muuttotavarat olivat vielä merikontissa matkalla tänne. Ja lisäksi, kaikki synttäri-, joulu- yms lahjat paketoidaan tavallisesti kuitin kanssa, jotta saaja voi köyhyttään tai jonkun muun syyn takia käydä vaihtamassa tavaran rahaksi ostopaikassa. Aina kuittia ei edes tarvitse esittää ja kerrotaampa joskus palautellun myös toisita kaupoista ostettuja tavaroita jonnekin muualle, kuten kaupat, erityisesti ruokakaupat, kelpuuttavat kilpailijoidensa tarjouskupongit. Tämmöistä joustavuutta ja kilpailua kuluttajan eduksi tietysti kaipailisi muuallekin maailmaan.